Versoepelde eisen SKJ-registratie

Tegen het einde van 2019 heeft SKJ versoepelde registratie-eisen toegevoegd, voor professionals die niet geheel aan de reguliere registratievoorwaarden voldoen. Hieronder lichten we de belangrijkste in’s en out’s uit omtrent deze versoepelde registratie eisen.

Voor wie?

Professionals die eerder niet in aanmerking kwamen voor een SKJ-registratie kunnen zich aan de hand van deze eisen direct registreren, waarna ze binnen een jaar een praktijkprogramma moeten afronden om de registratie te behouden. In tegenstelling tot wat eerder het geval was, hoeft de professional niet onder supervisie te werken tijdens het volgen van het praktijkprogramma, maar is hij of zij direct geregistreerd. Wel moet de professional ofwel een recent hsao (hoger sociaal agogisch onderwijs) diploma hebben (minder dan 5 jaar oud), of minimaal een jaar werkervaring in de jeugdzorg. Ook moet de professional uitzicht hebben op een baan in de jeugdzorg en dit kunnen aantonen aan de hand van een werkgeversverklaring.
 

Het praktijkprogramma

Werkgevers gebruiken een praktijkprogramma om te toetsen of een professional de deskundigheid heeft om verantwoorde jeugdhulp te bieden. Het doorlopen van het praktijkprogramma duurt 6 tot 12 maanden. De werkgever is zelf verantwoordelijk voor het opzetten van een dergelijk programma. Kijk voor de eisen voor het praktijkprogramma hier: https://skjeugd.nl/wp-content/uploads/2019/07/Voorwaarden-praktijkprogramma-hbo-ers-JGP-1.4.pdf. Het praktijkprogramma moet geaccrediteerd worden door SKJ, voordat deze gebruikt kan worden. Wat goed is om te weten, is dat een medewerker gedurende het praktijkprogramma bij één en dezelfde opdrachtgever moet werken. We begrijpen dat het best een gedoe kan zijn voor zorgorganisaties om nieuwe medewerkers te werven en een praktijkprogramma op te zetten. Wil je dit liever aan ons uitbesteden? Dat kan.

De registratie

Als een professional zich aan de hand van de versoepelde eisen wil registreren, moet er eerst tijdens een vooraanmelding beoordeeld worden of de professional in aanmerking komt om zich aan de hand van de versoepelde eisen te registreren. Dit wordt beoordeeld aan de hand van een diploma en een CV. Dit kan maximaal 6 weken duren. Hierna moet de professional een werkgeversverklaring en een VOG aanleveren om de registratie te voltooien. De verwerking hiervan duurt ook weer maximaal 6 weken. In totaal kan het dus 3 maanden duren om de registratie rond te hebben.

De versoepelde registratie eisen bieden de mogelijkheid om geschikte kandidaten in dienst te nemen die eerder niet in aanmerking kwamen. Belangrijk om rekening mee te houden is dus dat een professional een jaar lang het praktijkprogramma moet volgen en dat het registratieproces lang duurt. Benieuwd wat De Zorgfabriek voor jou als (zorg)organisatie of professional kan betekenen in het kader van deze versoepelde registratie-eisen? Neem dan vooral contact op via info@dezorgfabriek.nl.