Het geheim van de gehandicaptenzorg

Wanneer kandidaten aangeven dat zij graag in de gehandicaptenzorg willen werken zijn wij blij verrast!

Bij De Zorgfabriek spreken wij maar weinig kandidaten die openstaan voor het werken binnen de sector.

Degenen die wel voor de doelgroep kiezen doen dat omdat zij bijvoorbeeld per toeval op een stageplek terecht zijn gekomen binnen de gehandicaptenzorg en nu nooit meer wat anders willen doen. Toch was het voor hen in eerste instantie dus ook geen bewuste keuze...

Het lijkt erop dat de gehandicaptenzorg een imagoprobleem heeft. Zonde! Vinden wij, want zo sluiten werkzoekenden een mogelijk pad naar een droombaan uit.  

Tijd om op onderzoek uit te gaan dus; Wat maakt het werken in de gehandicaptenzorg nou zo mooi? Wat maakt dat mensen jaren binnen de sector blijven werken en wat moet je weten over de gehandicaptenzorg om een bewuste keuze voor de sector te maken? Kortom, wat is het geheim van de gehandicaptenzorg?

Wij vroegen het aan José Huls

José is zorginhoudelijk programmamanager en cognitief gedragstherapeut bij Ipse de Bruggen. Zij is 27 jaar geleden begonnen als groepsleidster voor cliënten met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen, daarna is zij intern doorgegroeid naar de functie van behandelcoördinator, gedragswetenschapper, hoofd behandeling, coach JGT en vervolgens naar haar huidige functie. 

Wat denk je dat de grootste misvatting is over het werken in de gehandicaptenzorg?

Veel mensen denken dat je te maken krijgt met agressie en vooral verzorgend werk doet. Ook denkt men vaak dat cliënten niet vooruit gaan maar stilstaan in hun ontwikkeling. Natuurlijk zijn er cliënten waarbij je werkt aan stabilisatie, maar veelal ben je juist bezig om de ontwikkeling stapsgewijs verder te stimuleren.  

Kun je een beeld schetsen van de verschillen tussen cliëntgroepen binnen de gehandicaptenzorg?

Binnen Ipse de Bruggen werken wij met cliëntgroepen kind&jeugd en volwassenen. Zowel tussen als binnen deze groepen bestaan grote verschillen en verzorging is lang niet altijd nodig;   

Bij het werken met jonge kinderen heb je bijvoorbeeld te maken met kinderen met een ontwikkelingsachterstand waarbij de nadruk van de hulpverlening ligt op het zien van de mogelijkheden van het kind en het inspelen op deze mogelijkheden. Ik noem het ‘warme zorg’, je leert de kinderen kennen en merkt bij elk van hen waar er ruimte voor ontwikkeling is. Je stimuleert de ontwikkeling van het kind op maat. Elke keer weer een nieuw puzzeltje dus. Kinderen leren bijvoorbeeld in kleine stapjes om zelfstandig aan een tafel een werkje te maken. Vanuit deze cliëntgroep stromen veel kinderen door naar regulier passend onderwijs.

Wanneer je werkt met pubers heb je vaak te maken met een licht verstandelijk beperkte doelgroep die erg kwetsbaar is. Het werken met deze doelgroep komt in de buurt van jeugdhulp. De jongeren hebben vaak te maken met schulden, verslaving en opvoedproblematiek. Ook psychiatrie speelt een rol, sommige cliënten lijden aan depressies of hebben te maken met trauma of psychoses. Ook bij deze doelgroep kijk je naar de mogelijkheden van een cliënt. Daarnaast heb je ook een rol in het begrenzen van gedrag en is het belangrijk dat je kunt zien dat weerstand meer kan betekenen dan ‘niet willen’, maar ook ‘niet durven’ of ‘niet kunnen’.

Binnen de cliëntgroep volwassenen wordt onderscheid gemaakt tussen licht verstandelijk beperkte cliënten, cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag en ernstig verstandelijk meervoudig gehandicapte cliënten.

Bij licht verstandelijk beperkte volwassen cliënten is vaak al veel hulpverlening in beeld geweest. Gedragsproblemen en psychiatrie spelen een rol. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met cliënten met persoonlijkheidsstoornissen als borderline. De juiste bejegening en houding luistert dan heel nauw en het is dan belangrijk dat je weet hoe je kunt handelen. De problematiek van de doelgroep maakt soms dat zij je persoonlijk kunnen proberen te raken en uittesten, daar moet je ook de lol van inzien. Teamwork en afstemmen met collega’s is een must.

Het werken met volwassen cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag lijkt op het werken met cliënten met een licht verstandelijke beperking, alleen ligt de nadruk meer op het sturen van gedrag.  

Welk advies kun je werkzoekenden geven met betrekking tot het overwegen van een carrière in de gehandicaptenzorg?

Geef jezelf de kans om kennis te maken met de doelgroep! Ik heb gedurende mijn loopbaan meer leuke dingen meegemaakt dan in het theater!

José is niet de enige die haar hart heeft verloren aan de doelgroep. Veel van haar collega’s werken al jaren binnen de organisatie en krijgen de kans om door te groeien. Het werk is veelzijdiger dan je denkt en biedt veel kansen, dat is in ieder geval geen geheim meer.. 

Wil je graag meer weten over het werken binnen de gehandicaptenzorg en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Neem dan contact met ons op!