SKJ-registratie

Wil jij aan de slag in de jeugdzorg binnen een functie op hbo of wo niveau? Dikke kans dat het dan belangrijk is om je te registreren bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd! Lees snel verder voor een korte uitleg over het regelen van je registratie.

Kwaliteitsregister voor de jeugdzorg

Het SKJ geeft aan dat werkgevers op hbo-functies en hoger bij complexe en risicovolle handelingen SKJ- of BIG-geregistreerde jeugdprofessionals dienen in te zetten. SKJ registreert jeugdprofessionals wanneer zij voldoen aan alle eisen voor vakbekwaamheid en blijft vervolgens toezien op kwaliteit, toetsing en scholing. De inzet van professionals met beroepsregistratie is bedoelt om de kwaliteit van hulp aan kinderen en jongeren te waarborgen.   

Hoe regel ik mijn registratie?

De SKJ-site geeft ontzettend veel informatie en het is lastig te ontdekken waar je moet beginnen. Daarom adviseren wij het volgende: 

  • Doorloop als eerste stap dit schema van de SKJ. Het is een soort beslisboom waarbij je gerichter weet wat er op jou van toepassing is. Door het schema te volgen kom je erachter of jij direct in aanmerking komt voor registratie, of dat je nog een geaccrediteerd praktijkprogramma of extra scholing moet volgen voordat je je kunt registreren.
  • Duidelijk verhaal? Ga dan naar de desbetreffende 'kamer' om te kijken wat jij moet aanleveren om je registratie af te ronden. Zet je registratienummer op je CV of, zo lang je die nog niet hebt, noem in ieder geval dat je registratie loopt. 
  • Vraagtekens? Geef dan zeker niet gelijk op. Bel, mail of Facebook chat met de SKJ. Helaas duurt het vaak wat langer voor je reactie krijgt of zorgen de antwoorden soms alleen maar voor meer vraagtekens. Vraag echt net zo lang door tot je snapt wat jij kunt of moet doen!

Praktische zaken rondom SKJ registratie

Hoe lang duurt het?

Houd er rekening mee dat het volledige proces van registratie vaak minimaal vier tot zes weken duurt, mits je alle gevraagde documenten goed aanlevert. 

Wat kost het?

De kosten voor registratie bij de SKJ zijn € 65,00 - per jaar. Word je niet geregistreerd, bijvoorbeeld omdat je dossier niet wordt goedgekeurd, dan krijg je een creditnota waarbij SKJ een bedrag van € 50,00 aan administratiekosten inhoudt. Ben je geregistreerd, dan krijg je jaarlijks een factuur.

Registratie behouden

Wanneer je eenmaal een registratie hebt, is deze vijf jaar geldig. Voor een herregistratie na deze periode, dien je punten te behalen. Bijvoorbeeld door het volgen van trainingen, workshops of opleidingen die bekend zijn bij het SKJ. Regel dit zelf of informeer bij je werkgever naar de mogelijkheden. Hou er rekening mee dat het zonder diagnostiekaantekening wel mogelijk is om je te registreren in de WO-kamer maar je de aantekening binnen 5 jaar moet halen om je registratie te behouden. 

Tip!

Voldoe je aan alle eisen om je te registreren, maar heb je nog geen werkgever die jouw VOG kan aanvragen? Daar heeft het SKJ een oplossing voor. Dit kan namelijk ook uit naam van het SKJ. Gebruik hiervoor het volgende aanvraagformulier, die je kunt indienen bij jouw gemeente:

https://skjeugd.nl/wp-content/uploads/2020/07/03072020-VOG-aanvraagformulier.pdf

Loop je vast? Neem gerust contact met ons op zodat wij met je mee kunnen denken.