SKJ registratie

Belangrijk? Ja! Als je tenminste aan de slag wil in de jeugdzorg. En hierbij op een HBO of WO functie terecht wil komen. In die situatie geldt dat een SKJ registratie bijna altijd een harde eis is. Wil je kans maken op die ene leuke baan, is het dus verstandig je te verdiepen in de mogelijkheden om te registreren.

Wat is het?

De Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) geeft aan dat werkgevers op HBO-functies en hoger bij complexe en risicovolle handelingen SKJ- of BIG-geregistreerde jeugdprofessionals dienen in te zetten. SKJ registreert jeugdprofessionals wanneer zij voldoen aan alle eisen voor vakbekwaamheid en blijft vervolgens toezien op kwaliteit, toetsing en scholing. De inzet van professionals met beroepsregistratie is bedoelt om de kwaliteit van hulp aan kinderen en jongeren te waarborgen.   

Help! 

De SKJ site geeft ontzettend veel informatie en het is lastig te ontdekken waar je moet beginnen. Daarom adviseren wij het volgende: 

  • Doorloop als eerste stap dit schema van de SKJ. Het is een soort beslisboom waarbij je gerichter weet wat er op jou van toepassing is.
  • Duidelijk verhaal? Ga dan naar de desbetreffende 'kamer' om te kijken wat jij moet aanleveren om je registratie af te ronden. Zet je registratienummer op je CV of, zo lang je die nog niet hebt, noem in ieder geval dat je registratie loopt. 
  • Vraagtekens? Geef dan zeker niet gelijk op. Bel, mail of Facebook chat met de SKJ.  Helaas duurt het vaak wat langer voor je reactie krijgt of zorgen de antwoorden soms alleen maar voor meer vraagtekens. Vraag echt net zo lang door tot je snapt wat jij kunt of moet doen!
  • Loop je nou toch helemaal vast, mail ons gerust via info@dezorgfabriek.nl zodat wij met je mee kunnen denken.  We helpen je graag.

Hoe lang duurt het?

Houd er rekening mee dat het volledige proces van registratie vaak minimaal vier tot zes weken duurt. 

Wat kost het?

De kosten voor registratie bij de SKJ zijn € 65,00 - per jaar. Word je niet geregistreerd, bijvoorbeeld omdat je dossier niet wordt goedgekeurd, dan krijg je een creditnota waarbij SKJ een bedrag van € 50,00 aan administratiekosten inhoudt. Ben je geregistreerd, dan krijg je jaarlijks een factuur.

'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.'